Parodontax®
Diabetics

Mondverzorging voor diabetici

Tandvleesproblemen worden soms als de zesde complicatie van diabetes beschouwd, maar dit is niet bij iedereen bekend.

Hogere suikerniveaus in speeksel kunnen ervoor zorgen dat tandplak zich ophoopt

Wanneer het bloedsuikergehalte niet goed in toom wordt gehouden en de bloedsuikerspiegel stijgt, kan het glucosegehalte in het speeksel toenemen. Deze glucose (suiker) stimuleert de groei van de schadelijke bacteriën die tandplak vormen.

Diabetici zijn gevoeliger voor tandvleesproblemen

Wanneer iemand aan diabetes lijdt, is de structuur van de bloedvaten veranderd. Hierdoor vertraagt de bloedsomloop, wat tot een verzwakking van het tandvlees en omringende bot kan leiden. Deze worden dan kwetsbaarder.

Bloedsuikergehalte onder controle houden

Onderzoek wijst uit dat diabetici hun bloedsuikergehalte moeilijker onder controle kunnen houden als ze tandvleesproblemen hebben. Door een tandvleesprobleem kan het aantal signalen toenemen dat het lichaam bij verstuurt en hierdoor kan het bloedsuikergehalte stijgen. Hierdoor moet het lichaam langer met een ongezond bloedsuikergehalte functioneren. Daarom is het voor diabetici belangrijk dat ze tandvleesproblemen aan te pakken zodat de stofwisseling zo optimaal mogelijk is.

Wat kun je doen?

Mensen die aan diabetes lijden, kunnen een tandvleesproblemen krijgen. Daarom is het belangrijk om thuis voor voldoende mondverzorging te zorgen en minstens eenmaal per jaar naar de tandarts te gaan.

Maak een afspraak op een tijdstip waarop je minder kans loopt dat je lang in de wachtkamer moet wachten, zoals vroeg in de ochtend. Probeer de lunchtijd te vermijden omdat je dan misschien een maaltijd moet overslaan.

Expert Looking After Your Gums