Parodontax®
Symptomen van een tandvleesontsteking

Symptomen van tandvleesproblemen

Gezond tandvlees
Gezonden tanden

Gezond tandvlees heeft een bleekroze kleur en ligt strak tegen de tanden en kiezen aan.

Donkerrood en gezwollen tandvlees
Donkerrood en gezwollen tandvlees

Als uw tandvlees door aanslag en bacteriën (plaque) geïrriteerd raakt, kan dat leiden tot ontstekingen. Het tandvlees zwelt op en krijgt een donkerrode kleur. Een tandvleesontsteking (gingivitis genaamd) moet worden behandeld om mogelijke verdere beschadiging aan het steunweefsel van de tanden en kiezen te voorkomen. Vraag uw tandarts om meer advies.

Spontaan bloeden van het tandvlees
Spontaan bloeden van het tandvlees

Als het tandvlees ontstoken is, kan het bij het tandenpoetsen al gauw gaan bloeden. Mocht u bij de dagelijkse mondverzorging merken dat uw tandvlees bloedt, dan is aan te raden een tandarts te raadplegen om uw tandvleesproblemen te laten onderzoeken en behandelen. Zo voorkomt u verdere beschadiging van het steunweefsel van de tanden en kiezen.

Opeenhoping van tandsteen en -aanslag

Tandsteen en tandaanslag zijn belangrijke veroorzakers van tandvleesproblemen. Door een goede mondverzorging en het regelmatig professioneel laten reinigen van het gebit kunt u opeenhoping van tandsteen en tandaanslag en daarmee tandvleesontstekingen voorkomen.

Terugtrekkend tandvlees, blootliggende tandhalzen en overgevoelige tanden en kiezen
Terugtrekkend tandvlees, blootliggende tandhalzen en overgevoelige tanden en kiezen

Als een tandvleesontsteking (gingivitis) langere tijd onbehandeld blijft, dan kan het zich ontwikkelen tot parodontitis, een ontsteking van het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit gaat gepaard met een afname van het bot en het verder terugtrekken van het tandvlees. Het gevolg daarvan kunnen blootliggende tandhalzen zijn en daarbij vaak ook een verhoogde overgevoeligheid van uw tanden en kiezen. Parodontitis kan door een verdere afname van het bot ook tot loszittende tanden en kiezen en zelfs tot tandverlies leiden. Als u merkt dat u last krijgt van terugtrekkend tandvlees, laat de oorzaken dan door uw tandarts onderzoeken en behandelen.

Het is belangrijk om tandvleesontstekingen te voorkomen om eventuele gevolgen als tandverlies te vermijden. Ontdek hier hoe u zich daartegen kunt beschermen.

Expert Vijf stappen om de gezondheid van je tandvlees te beoordelen